Andersen, Brustad og aksjemilliardene

by: Adam Smith jr. May 20, 2009

De er storaksjonærer, Dag Terje Andersen og Syvia Brustad. Eller er de det? Er det vi som er det kanskje, og ikke dem? Det er våre penger, ikke deres. Skattebetalernes penger. Men de leker med dem som om de var deres egne.

Dag Terje Andersen kjøper aksjer for 5 millliarder uten å hente inn råd fra meglere. Uten analyser. Hvem andre ville gjort det? Han var sikker i sin sak, sier han. 5 milliarder er mye penger. Da bør man være veldig sikker. Men kanskje er det ikke så mye når det er andres penger?

Og nå sutrer han. Sier han ikke ble “advart mot Røkke”. Hvordan kunne han bli advart om han ikke hentet inn råd? Mannen som investerte 5 milliarder uten kunnskap om noe? Som var redd det ville koste penger om han innhentet råd! Som Foss sier – 5 milliarder var vel penger det også?

Related Posts:

Les mer »

Togkaos, bompenger og politikk

by: Adam Smith jr. April 20, 2009

Jeg har vel egentlig skrevet om dette før. Om politikerne som bruker parkeringsrestriksjoner, ikke bygger tilstrekkelig med veier og bygger den ene bompengeringen etter den andre rundt Oslo. Med andre ord setter i verk et sett med tiltak som forutsetter at kollektivtrafikken fungerer som den skal og at den representerer et godt alternativ for folk som trenger å reise.

Men samtidig ser vi stadig demonstrert at politikerne faktisk ikke makter å stable på beina et godt kollektivsystem som er et slikt alternativ. Ikke engang et kollektivsystem som er driftsikkert og fungerer – om enn dårlig.

For det er vanskeligere å få på plass et kollektivsystem enn å bygge bomringer. Og det er vanskeligere å få på plass et velfungerende kollektivsystem enn å snakke om det.

Så da gjør de rødgrønne i stedet det de er gode til, det de har spisskompetanse på: De later som om vi har et godt system. De later som om det fungerer som det skal. Og så håper de kanskje at om de sier dette ofte nok og tror nok på det selv, så blir det slik.

Related Posts:

Les mer »

Recent Comments

Kjeltringstrekene i Russland fortsetter
Russerne har en sjalusi til alle vestlige land som får til t... by pelle
Norske myndigheter gir blanke i personvern
Du glemte å ta med da Skatteetaten sendte ut cder med skatte... by skeptisk
Norske myndigheter gir blanke i personvern
Er norsk, bodde i England i mange år. Der er National Insura... by Andre J
Norske myndigheter gir blanke i personvern
jeg vil i det minste bli spurt i forkant av et slikt tiltak.... by Ingen spurte meg
Tvangsflytting i regi statteetaten
Jeg fikk selv et slikt brev...i en truende form. Brevet er s... by Drammensboer
Tvangsflytting i regi statteetaten
Bergen kommune vil at dem som jobber for ett Bergensfirma m... by JILL WHITE FANEBUST
Tvangsflytting i regi statteetaten
Tragisk at staten bruker mine og dine penger på dette. En... by Lei_av_sosialistene

Cappelen, trykkefriheten og muslimene

by: Adam Smith jr. June 20, 2011

Jeg er ikke rasist. Jeg har heller ikke noe negativt forhold til islam – jeg har samme forholdet til islam som til statskirken: Religionene er der, jeg tror ikke på noen av dem og bryr meg ikke om noen av dem.

Når alt det er sagt – og jeg har en følelse av at en faktisk trenger å si de tingene om en skal uttale seg negativt, og det irriterer meg grenseløst – så må jeg si at jeg har sterke følelser knyttet til respekten for de grunnleggende frihetene. Irritasjonen min er derfor nærmest grenseløs når jeg leser i VG at muslimene oppfordrer til aksjon mot Cappelen via Facebook. I følge VG sier meldingen på Facebook:

«Oppmøte på Rabita mosken klokken 14. Gå deretter mot Akersgate, hvor Cappelen Damm holder til, måtte de BRENNE I HELVETE».

Bakgrunnen er naturligvis trykkingen av en del tegninger som muslimene reagerer på. Men at de selv truer grunnleggende borgerlige friheter, det har de visst ikke noe forhold til. Det bør vi andre har et forhold til. Ytringsfriheten er viktig for alle. I og for seg også for muslimene i Norge.

Related Posts:

Endelig gjennomgang av bilavgiftene

by: Adam Smith jr. April 7, 2011

VG melder i dag at “Regjeringen varsler nå at den kan komme til å endre systemet for bilavgifter på statsbudsjettet for neste år.” Det er sannelig på tide. Bilavgiftene i Norge er rabiate og de høye avgiftene er uten samsvar med landets økonomiske situasjon forøvrig.

Så vidt jeg kan skjønne er det høye bilavgiftene en etterlevning fra etterkrigstiden, da Norge hadde knapphet på valuata og ønsket å begrense importen av varer som førte til store valutautlegg. I dagens situasjon, men store dollarinntekter fra oljen, finnes det ingen grunn til å ha mye høyere avgiften en for eksempel i Sverige og Tyskland.

Så jeg er glad for meldingen om en gjennomgang. På den andre siden skriver imidlertid VG også

“Ifølge tidligere signaler ønsker regjeringen å skattlegge bruk sterkere enn kjøp av bil. Det kan bety høyere drivstoff- og veibruksavgifter”

Totalt sett forventes det at avgiftsnivå ikke blir redusert fra dagens nivå på 50 milliarder. Det synes jeg er rimelig vilt. Vi har fra før mer enn nok bompengestasjoner og alt for høye drivstoffavgifter. Det er ingen grunn til at norske husholdninger skal ta på seg byrden med å redusere verdens CO2-utslipp – vi er bare 4,5 millioner mennesker, vi er så små at vi ikke teller i den store sammenhengen – det er et symbolsk politisk bidrag som folk med dårlig råd må betale regningen for hver dag i uken.

En rimelig og åpen gjenomgang burde bety at en ikke på forhånd bestemmer seg for hva konklusjonen skal være, og at en også er åpen for at statens inntekter ikke for en hver pris skal opprettholdes. Og politikere som skyver miljøet foran seg når det eneste de er opptatt av er å skattelegge så staten kan fortsette å sløse, det er jeg lei av.

Related Posts:

Feit, dyr og dårlig – offentlig sektor i Norge

by: Adam Smith jr. October 7, 2010

Visste du at 795 800 jobber i offentlig sektor i Norge nå? Prosentvis er det over dobbelt så mange som i gjennomsnitt i OECD: Over 30% i Norge mens snittet i OECD er litt over 14%. Og vi topper også i Norden – ingen andre har så mange offentlig ansatte som oss som andel av den yrkesaktive befolkningen.

Likevel er vi misfornøyde med den – mindre fornøyde enn andre. Og det går ikke på at vi forventer mer. Det går på at den er dyrere og leverer mindre og med dårligere kvalitet.

Så offentlig sektor i Norge er feit som faen. Og mange av de som jobber der er late som faen også – og slipper unna med det. Og altfor mange steder er feil person ansatt i viktige stillinger, med til dels katastrofale resultater.

Mens privat sektor etablerer ytelsesmål og gjør det den kan for å være effektiv, finnes det mange steder i offentlig sektor i Norge nærmest en anti-ytelseskultur som er så bastant at medarbeidere som jobber for raskt eller jobber for mye blir bedt om å sette ned tempoet – de ødelegger arbeidsmiljøet. For en er jo ikke på jobben for å jobbe, må vite. En er der fordi en får lønn der. Men mens de er på jobben er det mange offentlig ansatte som bruker mesteparten av dagen på telefoner med slektninger og venner, handlerturer, og annet vås. For det er jo ingen som måler, ingen som følger med på hva som gjøres. Og om noen gjorde seg – hva så? Offentlig ansatte sparkes ikke, blir ikke satt ned i lønn og mister ikke bonus – for de har ikke bonus.

Jeg oppfatter dette som et problem. Jeg vet offentlig ansatte ikke gjør det. Og at folk som stemmer Arbeiderpartiet og partier til venstre for Arbeiderpartiet ikke gjør det. Og jeg vet at politikerne er ute av stand til å styre utvikligen og effektivisere offentlig sektor. De oppfatter det snarer som sin hovedoppgave å finansiere den stadig med ressurskrevende mastodonten. For å øke skatte og avgifter er nemlig noe de kan. Å effektivisere offentlig sektor, på den andre siden, er alt for krevende og er heller ikke noe de kan. Og jeg vet det er noe en ikke skal snakke om. Sex er ikke lenger tabu, men kritikk av velferdsstaten og dens utrolige mange tjenesere er det.

Slik er det. Slik vil det fortsette å være. Og i mens blir de offentlig ansatte flere og flere. Alt mens skatte- og avgiftsskruene stadig strammes. Slik er det. Hverdagsliv i Norge.

Related Posts:

Kleppa og Samferdselsdepartementet – fiffige argumenter

by: Adam Smith jr. September 10, 2010

Det er ikke så ofte poliske nyheter er til å le av. Men jeg må tilsto at jeg lo veldig høyt og veldig rått når jeg leste om Kleppa og armbåndet i VG og også storkoste meg med pressemeldingen fra departementet. Stort mer våsete kan det vel neppe bli!

Magnhild Meltveit Kleppa fikk altså et armbånd i gave. Og oppga det ikke, dvs. registrerte det ikke i Stortingets register,  og skattet heller ikke for det. Og så prøver hun og dpeartementet seg på en aldeles saftig spansk en:

Det skal imidlertid aldri ha blitt tatt i bruk, ifølge statsråden. Departementet skriver i pressemeldingen at Magnhild Meltveit Kleppa aldri tok med seg armbåndet hjem.

Det var da jeg lo. Kleppa og Samferdselsdepartementet mener alså at hun ikke trenger å skatte så lenge hun ikke tar med sakene hjem? Wow, wow! Så om jeg tjener en million svart, så er det helt greit da, i følge denne logikken, så lenge jeg bare passer på å oppbevare pengene på kontoret?

Så for en gangs skyld er jeg litt enig med Lundteigen som sier at “klart dette ikke er heldig”. Selv om jeg ville sagt at det er svært uheldig og aldeles vilt. Vel, til og med Kleppa skjønte til slutt også det, og dermed har hun nå gitt fra seg det omstridte armbåndet.

Er det noe rart vi synes politikere er teite? Noe mer våsete har jeg rett og slett aldri lest fra et departement. Jeg håper virkelig dette er lavmål!

Related Posts:

Liv Signe Navarsete, skatten og kollegaene

by: Adam Smith jr. September 7, 2010

Det er ganske forunderlig alt det der med politikere, trygdeordninger og skatt. Det jeg mener er det som har med å kjenne ordningene å gjøre.

Du og jeg, altså vanlige folk, vi har en plikt til å kjenne reglene. Og om vi ikke kjenner reglene og bryter dem, er det vårt eget ansvar. Da kommer etatene – enten det er skatteetaten, NAV, Brønnøysund-registerene eller noen andre offentlige etater – løpende etter oss. Og får du de folka etter deg, da er det ingen “pardon”. De bryr seg ikke om årsaker, unnskyldninger, forklaringer. Det spiller ingen rolle for dem. De er blinde. De skviser deg til de har fått det de skal ha og helst litt til.

Men så er det politikerne da. De burde jo til og med vite litt mer om alle disse reglene enn du og jeg – som de mener plikter å vite noe. For til forskjell fra deg og meg jobber disse folkene med reglene hver eneste dag. Og er med på å vedta dem.

Dermed må jeg si at jeg får ganske sure oppstøt ganske langt opp i halsen når jeg hører de folka der – Liv Signe og Arbeiderpartitoppene – hyle at de ikke visste og derfor må slippe straff når de blir tatt med buksene ganske langt nede. Når de har mottatt gaver og ikke oppgitt det. Når de har mottatt ganske store verdier og ikke skattet. Og mindre sure blir ikke oppstøtene mine når jeg leser i VG at partitopper i Senterpartiet slår ring rundt partilederen.

Det lukter møkk av dette! Og det lukter kameraderi. Og forskjellsbehandling. Hadde Navarsete jobbet i næringslivet, ville hun fått sparken, skriver VG. Og hadde hun jobbet i en kommune ville hun antakelig ha blitt anklaget for å være korrupt. Men hun er jo politiker. Så da så.

En trenger ikke være Senterpartist for å kjenne lukten av møkk. Kanskje kjenner andre den til og med bedre, som ikke er så vandt til den?

Related Posts:

Menneskerettigheter og Russlands sikkerhet

by: Adam Smith jr. April 26, 2010

Nordmannen Bjørn Engesland, som er generalsekretær i Helsingforskomiteen, får ikke reise inn i Russland. Han er en trussel mot “rikets sikkerhet”.

Det er ikke så vanskelig å skjønne, ettersom Helsingforkomiteen arbeider for menneskerettigheter. Og en sannhet det vel egentlig er svært bra for oss i den vestlige verden å bli minnet om: Nemlig at menneskerettigheter er en trussel mot Russlands sikkerhet.

Ikke minst nå, under den russiske statsminister Putins utsendte presidents besøk i Norge, kan det være viktig å huske at menneskerettigheter representerer en såpass stor trussel for det russiske regimet at folk som er opptatt av slike rettigheter ikke får komme inn i Russland. Det gir litt perspektiv. Forhåpentligvis nok til at også politikerne våre – selv om de skulle være beruset av Statoils ønske om deltakelse i Stohkman-utbyggingen – holder superlativbruken på et absolutt minimum.

La oss også med det samme minnes alle de døde russiske journalistene og ytringsfrihetens betydning for demokrati!

Related Posts:

Togkaos og politikk

by: Adam Smith jr. April 6, 2010

Jernbanetrafikken i Norge er en misere. Og selv om hver enkelt store eller lille episode etter sigende har en årsak som er forskjellig fra forrige episode og de andre forutgående episodene, har de alle den samme bakenforliggende årsak: For lite vedlikehold over en årrekke.

Som vanlig er det de utførende organene som får ansvaret. Samferdelsministeren kaller direktøren for Jernbaneverket “inn på teppet” som det heter. Dermed later samferdelsministeren, som sine forgjengere i ministerstolen, som om det er Jernbaneverket som har ansvaret. Og hvorfor ikke? Det er en taktikk som har fungert i flere tiår. Den er omtrent like gammel som politikken selv. Og selvsagt like ansvarsfraskrivende.

Men ettersom det ikke heter “ansvarsfraskrivelse” på politikerspråket, så er det heller ikke det det er snakk om for dem. For dem er dette noe helt annet, nemlig “krisehåndtering”. Krisehåndtering dreier seg om å få en sak til å “legge seg”. Få det til å bli stille. Når det blir stille – når bråket slutter – da er krisen håndtert.

Problemet for oss andre er jo at materiellet og systemene som må være 100% for at togene skal gå presis ikke blir bedre av at en krise blir håndtert? For å få det til må det gjøres noe – vedlikehold, gjennomganger, oppgraderinger av utstyr, med mer.

Så en gang imellom, “when the shit hits the fan”, viser det seg da at politikkens språk er for fattig. At krisehåndtering er eskapisme og rent faktisk ansvarsfraskrivelse. At det ikke i det lange løp holder å preike. At det ikke er nok å si at “vi skal satse på kollektivtrafikken”. Men at det faktisk også må handles, selv om handlig så klart er langt mer krevende enn preik og selv om det er vanskeligere å komme opp med en handlingsplan enn deter å arrangere et møte på et statsrådskonrtor og sette noen til å komponere noen velformulerte setninger om hvor viktig allting er og hvor høyt den sittende regjering prioriterer koillektivtrafikken.

Vi får bare være glad for at politikkens kosmetikk ikke alltid kan dekke over alle politikkens kviser, og at når dritten til slutt begynner å sprute til alle kanter, da kan selv ikke spin-artistenes ordkunster lenger hindre mediene og folk i å se at noe må gjøres.


Related Posts:

Skattelister brukes av kriminelle hevder politiet

by: Adam Smith jr. December 27, 2009

Her i denne bloggen har vi gjentatte ganger skrevet innlegg om den særnorske praksisen med offentliggjøring av skattelister på internett. Vi har gang på gang hevdet at slike lister kunne brukes i forbindelsem ed identitetstyveri og til å peke ut ofre for innbrudd og ran. Vi har gjentatte ganger forsøkt å invitere politikerne til debatt på bloggen om denne praksisen. Vi har aldri fått respons.

Men nå skriver altså E24.no at [Politiet] “Mener skattelister utpeker ransofre”. E24.no skriver:

Politidirektoratet har i et brev til Justisdepartementet gitt eksempler fra to politidistrikter der det hevdes å være sammenheng mellom straffbare handlinger og opplysninger fra skattelistene.

….. Svaret fra Politidirektoratet, som hittil har fått liten oppmerksomhet, bekrefter at dette har skjedd. Ett av eksemplene som nevnes er at Oslo politidistrikt i slutten av oktober mottok en rekke anmeldelser etter at personer med høy inntekt og formue mottok brev der de ble truet til å levere fra seg et større pengebeløp.

Det er godt at politiet nå kommer ut med informasjon om denne saken. Og jeg kan ikke skjønne annet enn at selv politikerne her i landet nå må begynne å lytte.

På den andre siden må jeg si det er svært betenkelig at politiet har vært tause om dette så lenge, og at de ikke tidligere har tatt ordet i debattene om offentliiggjøring av skattelister. Er politiet og politidirektoratet så politiserte at de nå tjener politikerne på bekostning av landets innbyggere (som vel er dem som skal beskyttes av dem og som til syvende og sist betaler lønningene deres)?

Jeg oppfatter dette som en svært viktig sak og vil følge opp etterhvert som ny informasjon dukker opp.


Related Posts:

Sidenotes

May 21, 2010

VG og Peder Inge Furseth varsler i dag ny finanskrise. Sannsynligvis er det rent vås. Argumentet bak varselet er at det antas at krisen kan komme til å ha et forløp med dobbel bunn (såkalt W) i stedet for enkelt bunn (V). Og mekanismen Furseth påkaller er “råtne” forbrukslån (jeg går ut fra at han [...]

Les mer »
May 12, 2010

Den svenske seileren Kjell Olsson har møtt byråkratiets verste side. Den er som en vegg av stål – stiv, ubøyelig og selvsagt uten fornuft. Det er leit hver gang den byråkratiske maskinen viser sin aller verste side. Historien om den svenske seileren er i følge VG: Etter en seiltur langs norskekysten i 2008 valgte Kjell [...]

Les mer »
April 29, 2010

VG skriver i dag at Stortingspolitikerne gjennom en årrekke har reist gratis på kollektive transportmidler uten å skatte for fordelen av dette. Stortingets direktør mener selvsagt (programmessig) at politikerne ikke har reist privat, slik at det ikke er noen fordel å snakke om. Men det finnes vel muligens en del mennesker som kjenner polikere som [...]

Les mer »
April 26, 2010

Og i avdeling for jernbanesaker noterer vi oss at alt er normalt hos NSB og Jernbaneverket. Denne gangen er det er togavsporing på Sørlandsbanen. Det betyr at alt går sin helt normale og forferdelig skjeve gang når den gjelder den jernbanebaserte kollektivtrafikken i Norge. Det gir trygghet. Jeg liker det aller best når ting går [...]

Les mer »
March 27, 2010

e24.no bringer i dag en historie om en Arbeiderpartipolitiker som fikk 1,8 millioner av Norske Skog for å hjelpe dem med gunstig finansiering fra Regjerings såkalte krisepakke. Det var Ove Gusevik som fikk dette oppdraget. Avisen skriver: Kommunikasjonsdirektør i Norske Skog, Tom Bratlie, sier at han ikke vet hvem Gusevik snakket med i det politiske [...]

Les mer »
March 25, 2010

Sykehusskandalen på Sykehuset Asker og Bærum får store oppslag. Og det er jo bra. Men er den egentlig så overraskende? Vi kjenner til mange store skandaler i næringslivet. Enron og sub-prime krisen, Madoff-pyramiden er noen de fleste forbinder noe med. Men det har jo alltid vært svindel i offentlig sektor også? Både ute og hjemme. [...]

Les mer »
March 17, 2010

Jeg leser i e24.no at SAS er dømt til å betale Norwegian en kjempebot. Det er jammen på tide!! SAS har drevet den ene konkurrenten etter den andre i kne opp gjennom årene og benyttet seg av grove metoder, som nok ganske sikkert har dreiet seg om bl.a. industrispionasje. Dette var velfortjent. 15-20 år for [...]

Les mer »
March 12, 2010

At politikerne ikke alltid – kanskje riktigere sagt sjeldent – disponerer slik de burde, det er vel dessverre ikke noe nytt. At verdier forringes fordi de ikke vedlikeholdes, det vet vi. At togene stopper etter en stund når bevilgningene til vedlikehold er utilstrekkelig, det trenger en heller ikke å være kjernefysiker for å regne ut. [...]

Les mer »
December 30, 2009

Nok en gang er det kaos i togtrafikken i Norge. Denne gangen er det ikke bare folk som venter. 350 mennesker har tilbrakt lang tid inne i et tog på Odda. I fire timer ble de sittende mens toget ble kaldere og kaldere, med låste dører og med toaletter som var oversvømte. Men dette har [...]

Les mer »
December 28, 2009

Jeg leser stadig om de omfattende sikkerhetskontrollene, både på Gardermoen og andre steder. Og jeg går stadig gjennom de samme sikkerhetskontrollene og irriterer meg grenseløst over sikkerhetskontrollfascismen. For uansett hva folk som jobber med sikkerhetskontrollene sier om saken, så er de ikke rasjonelt begrunnet. De er begrunnet i en paranoid og irrasjonell frykt. Grunnen til [...]

Les mer »
December 22, 2009

Det stopper aldri. Og hvilket tidspunkt er bedre enn rett etter et valg? Før valget kan jo føre til færre stemmer? Så nå strammer sosialistene nok en gang avgiftskruen. Nå er det tollsatsene på alkohol og tobakk, bilavgiftene med mer som får unngjelde. For statskassen trenger penger, må vite. For lønnene til de statsansatte går [...]

Les mer »
October 6, 2009

Jeg leser i Dagbladet at Arbeiderpartiets fylkesleder i Hordaland mener Lars Sponheim (V) ikke bør få jobben som fylkesmann. Han er ikke samlende nok og i tillegg ganske kontroversiell, mener AP-lederen. Jeg ler stille mens jeg leser. For jeg hørte da ikke noe fra den kanten da Djupedal skulle utnevnes? Så når det kommer til [...]

Les mer »
July 22, 2009

Journalister i Russland og andre land i det tidligere Sovjetsamveldet har vanskelige arbeidsbetingelser. Svært mange av dem har blitt drept opp gjennom årene, formodentlig for å publisere upopulære og kritiske nyheter. Nå er drapet på den regimekritiske journalisten Georgij Gongadze oppklart. Han ble kvalt, brent og halshogget, i følge VG. Ikke overraskende er det en [...]

Les mer »
July 5, 2009

Den 19 år gamle utviklinghemmede Aurora’s behov for pleie er lagt ut på anbud. Det er i og for seg greit nok. Det problematiske i denne saken er ikke bruken av anbud, men måten det håndteres på. For i jakten på den best mulige pris tas tilsynelatende ingen smålige hensyn: Relativt intime detaljer om Aurora [...]

Les mer »