Det må være måte på stivheten hos tollvesenet

by: Adam Smith jr. Wednesday, May 12th, 2010

Den svenske seileren Kjell Olsson har møtt byråkratiets verste side. Den er som en vegg av stål – stiv, ubøyelig og selvsagt uten fornuft. Det er leit hver gang den byråkratiske maskinen viser sin aller verste side.
Historien om den svenske seileren er i følge VG:

Etter en seiltur langs norskekysten i 2008 valgte Kjell Olsson og kona Cecilia å legge den 33 fot store seilbåten «Aquilo» i en kommunal havn i Mo i Rana. Ekteparet dro hjem til Sverige, men de ønsket å fortsette seilturen året etter.

I mars 2009 fikk de et brev fra norske tollmyndigheter som hadde oppdaget seilbåten under en rutinekontroll. Olsson sendte da et brev der han bekreftet at det var hans båt. De hørte ikke noe mer, og dro tilbake til Norge og avsluttet seilturen.

Med båten vel hjemme i Sverige var overraskelsen stor da ekteparet fant et nytt brev fra tollvesenet i postkassen. De fikk vite at de hadde brutt loven ved å la båten være igjen i Norge, mens de selv hadde oppholdt seg i Sverige. Norske lovbestemmelser sier nemlig at man ikke kan la båten ligge i Norge i mer enn seks uker, hvis man selv forlater landet.

Det er ingen som tror at mannen ønsket å smugle sin egen båt til Norge. Likevel idømmes han en bot på 200.000 kroner. Fordi reglene er sånn, og regler er til for å følges, må vite. Selv om de er laget for litt andre situasjoner – bl.a. for å forhindre smugling av biler og avgiftsunndragelse på dem.

Men trenger Norge pengene? Nei! Er det rimelig i denne saken? Nei!

Så hvorfor griper ikke noen inn – f.eks. en statsråd eller en hløytstående byråkrat? Skal vi virkelig ha dette hengende på oss? At Norge er et så smålig land?

Be Sociable, Share!

Related Posts:

 

Skriv kommentar!

You must be logged in to post a comment.